Bursa’nın ‘riskli’ röntgeni çekildi!
BURSA (İGFA) –Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ilde büyük tahribatlara neden olan depremler sonrası bilimsel çalışmaların ve alınacak önlemlerin değeri bir kez daha ortaya çıkarken, Bursa Büyükşehir Belediyesi vatandaşların içini rahatlatacak değerli çalışmalara öncülük etti.
Bursa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Osmangazi Belediyesi, Yıldırım Belediyesi ve Nilüfer Belediyesi, Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası ve Jeoloji Mühendisleri Odası arasında imzalanan iş birliği protokolü ile binalar kısa sürede ücretsiz olarak alınacaktır.
Protokole; Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yanı sıra Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Fazilet, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Saim Kılavuz, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Naci Çağlar, Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Engin Er, İnşaat İdeal Mühendisler Odası Başkanı Küçükkayalar ve Mimarlar Odası Başkanı Tatlı Rodoplu imza attı.
“DEPREM GERÇEĞİNİ UNUTMAMALIYIZ”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, toplumsal hafızada derin izler bırakan birçok olay olduğunu, pandemi sürecinin hala unutulmadığını söyledi.
Türkiye’nin tamamının deprem kuşağı olduğunun altını çizen Önder Aktaş, “Bu konuda çok değerli testler yaptık ve veriyoruz. Son dönemde Bursa diye bildiğimiz en büyük deprem 1999 depremiydi. Yaşamayı unutmamalıyız. depremin uzun soluklu bir süreç olduğu gerçeğiyle hareket eder.Devletimiz tüm kurumlarıyla birlikte,Sonrasında o bölgelerde gerekli tedbirleri alır.Her türlü işçi, araç ve gereç deprem bölgesine ulaştırılır. AFAD, Kızılay ve Silahlı Kuvvetlerimiz başta olmak üzere yurdumuzun dört bir yanından kurum ve kuruluşlarımızın yanı sıra özverili vatandaşlarımız da ‘arama kurtarma çalışmalarının başında’ noktasında seferber oluyor. başta yiyecek, giyecek ve konaklama olmak üzere’ dedi.
“50 YILLIK HATALARI 50 GÜNDE TEMİZLEMEYECEĞİZ”
Amaçlarının hasarı en az ölçüde atlatmak olduğunu belirten Başkan Aktaş, Bursa için ‘hormonal büyüme’ tabirini kullandı.
1980’li yıllardan sonra oluşan hormonal büyümeyi yok ederek şehri güzelleştireceklerini belirten Önder Aktaş, “Şehirlerimiz cazibe merkezi olmaya başladı ama çarpık, köhne, afetlere ve kentsel risklere duyarlı. , altyapısı yetersiz ve niteliksiz yapıları ile depreme karşı güçlü değil.Sistematik olmayan yapılanmanın sonuçları ortada.Sarsıntı uzmanları ‘son tecrübelerimiz ışığında’ Kuzey Anadolu Fayı’na (KAF) dikkat çekiyor.Bursa da üzerinde yer alıyor. Bu fay Türkiye’nin ağır sanayi heyeti Bursa’da olası risk altında.Tarihi kayıtlara göre 1855’te Bursa’da ‘küçük kıyamet’ olarak adlandırılan 7,5’lik deprem, insanların hayatını kaybetmesine, binlerce konutun yıkılmasına ve 50 yılda yaptığımız hataları 50 günde düzeltebiliriz, yapamayız. kol saati. Ancak kentsel dönüşümde ‘kâr etme’ hastalığımızdan bir an önce vazgeçmeliyiz” dedi.
Kentsel dönüşümün eskiyen binaları yenileme yöntemi olduğunu ifade eden Başkan Aktaş, “Devlete ve belediyelere düşen görevler olduğu gibi, mal sahibinin de sorumlulukları var. Aynı metrekareye sıfır bina yaparak, hatta ev sahibi olma mantığıyla da devam ediyor. Az parayla 50 yılda çok yol alamayız.” Bu gerçeği herkesin görmesi lazım” dedi.
“RADİKAL KARAR VERİLECEK”
Önder Aktaş, atılması gereken adımlardan birinin de mevcut yapı stoğundaki sağlıksız yapılaşmalara yenilerinin yapılmaması gerektiğini belirterek, “Kaçak yapı yaparak şehrin geleceğine leke sürüyorsunuz. Kimsenin buna hakkı yok. Şehrin geleceğine dinamit koymak için kaçak yapılara yeni eklemelerin kesinlikle önüne geçmeliyiz.” Radikal kararlar alacaklarını söyledi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, son 5 yılda hem Valilik hem de ilçe belediyeleri ile birlikte kaçak yapılaşmayla mücadele konusunda birçok kararı birlikte aldıklarını ve uyguladıklarını belirterek, “Kaçak yapı denetimlerini ülkemizde daha da yaygınlaştıracağız. Bundan sonraki süreçte de kaçak yapılaşmaya hiçbir şekilde taviz vermeyeceğiz.Bu konuda öncelikli odak noktamız Bursa Ovası.Ovada yeni yapılaşmaların ortaya çıkmasına tahammülümüz yok.Ovanın deprem risklerini belirlemek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bugüne kadar elde ettiğimiz yapı envanteri, tehlike haritaları ve birçok bilimsel bilgiyi kullanarak JICA’yı elde ettik.” şirket. Kalkınma planlarımızı bu anlayışla revize edeceğiz” dedi.
“Vatandaştan Rastgele Fiyat Alınmayacak”
İmar planlarının revizyonu için Bursa’nın zemin durumunun çok daha net ortaya konması amacıyla mikrobölgeleme formülü ile jeolojik etütlerin yenilenmesi sürecini başlattıklarını anlatan Lider Aktaş, bu kapsamda Osmangazi temel jeolojik etütlerinin de devam ettiğini söyledi. , Nilüfer ve Yıldırım ilçeleri elde edilecek.
Protokole göre Lider Aktaş, teknik ekiplerin binaların durumunu yerinde bildirerek talep sahiplerine bilgi vereceğini, bunun için vatandaşlardan herhangi bir ücret talep edilmeyeceğini bildirdi.
MART AYININ İLK HAFTASI BÖLGEYE GİDİYORUZ.. BAŞVURULAR ONLINE ALINACAKTIR
Toplantıda teknik detayları anlatan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ulaş Akhan, çalışmanın 17 ilçeyi kapsayacağını da duyurdu. Önümüzdeki hafta itibari ile Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesinden online başvuru alacaklarını belirten Akhan, “Formları kanun çerçevesinde üniversiteler ve ilçe belediyeleri, akademik odalar, detayları ile ilgili olanlarla birlikte hazırlayacağız. Bunu hızlı bir tarama ile gerçekleştireceğiz ve Mart ayının ilk haftasında araziye ineceğiz. Bina stok envanterimiz var. İlçe belediyelerinde kaçak yapı tespitleri var. Alt katta ticari binaları bulunan ve statikte uygunsuz müdahalelerle ilgilenen ilçe belediyelerinin bir envanteri var. 4-5 farklı şekilde yapı stokumuzun kalitesini test etmiş olacağız. Vatandaşlarımızın oturdukları binadaki tereddütlerini hızlı bir taramayla gidereceğiz. Bursa’daki yapı stokunun yüzde 30’u 2004 öncesine ait. 1998’de deprem yönetmeliği çıktı. 2001’de yapı denetimi zorunluluğu getirildi. 2004 yılında hazır beton ihtiyacından dolayı 2004 sonrasını hedefliyoruz” dedi.
Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Saim Kılavuz, mülk sahiplerinin tercihini bireysel olarak yapması gerektiğini de belirtirken, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Naci Çağlar, deprem bölgesinde yıkılan ve ağır hasar gören binaların benzerlerinin Türkiye’nin her bölgesinde bulunduğunu hatırlatarak, emsal hataların tespit edilerek, en kısa sürede düzeltildi.