İş Bankası’ndan kadının güçlendirilmesine destek
İş Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, deklarasyonda kadınların iş hayatında daha aktif rol alması, eşit haklara sahip olması, finansal hizmetlere erişimlerinin kolaylaştırılması, pazarlama faaliyetlerinde ayrımcılığın ve örtük önyargıların önlenmesi, kadınların haklarını gözeten uygulamaların geliştirilmesi gibi hususlar yer alıyor. değer zincirindeki tüm paydaşlara olumlu etki yaratmaktır. .
2020 yılında Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi İlkeleri’ni imzalayan ve 2023 Bloomberg Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi’ne dahil olarak bu alandaki performansını perçinleyen İş Bankası, yayımladığı beyanname ile taahhüt ettiği finansman temeli ile deprem bölgesini yeniden inşa etmek için çabalayan kadınlara yardımcı olmuştur. özellikle ekonomik sıkıntıları aşmak, daha ekonomik bir hayat sağlamak için yayınlanmıştır. etkinliğine katkı sağlayacaktır.
Sarsıntıların hemen ardından banka, “Birlikteyiz, yalnız değilsiniz” diyerek afet bölgesine sunduğu kapsamlı yardım paketini açıkladı.
“Toplam kalkınmayı ancak toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırarak sağlayabiliriz”
Açıklamada görüşlerine yer verilen İş Bankası Genel Müdürü Hakan Ortan, toplumsal cinsiyet eşitliğini temel alan stratejiler oluşturmanın önemine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Deprem felaketlerinin acısını dayanışma içinde hep birlikte kucaklayacağız. Ülkemiz genelinde kadınlara yönelik 5 yılda vermeyi taahhüt ettiğimiz 100 milyar TL’lik desteğimizin deprem bölgesindeki kadınlara katkı sağlayacak kadar kapsamlı olduğuna inanıyorum. Böylelikle hem afetten etkilenen kadınların hayatlarına dokunacağız hem de bölgedeki yaraları saracağız.” Sarılmaya az da olsa katkımız olmuş olur.”
Toplumsal cinsiyet eşitliğinin olmadığı bir dünyada gerçek bir sosyal ve ekonomik kalkınma ile sürdürülebilir kalkınmanın olamayacağını vurgulayan Ortan, “Kadının toplumda güçlenmesinin ve iş hayatına katılımının Türkiye’nin gerekliliklerinden biri olduğuna inanıyoruz. sürdürülebilir kalkınma İstihdam ve toplumsal gelişim alanında katkının ötesinde olumlu bir toplumsal etki yaratmayı hedefliyoruz.” sözlerini kullandı.
Türkiye İş Bankası Kadının Güçlenmesi Bildirgesi
Türkiye İş Bankası Kadının Güçlenmesi Bildirgesi 7 maddeden oluşmaktadır. Söz konusu hususlar aşağıdaki gibidir:
“Kadınların ekonomik bağımsızlıklarını sürdürebilmeleri ve iş hayatında aktif rol alabilmeleri, Banka’nın stratejik önceliklerinin merkezinde yer alıyor. Kurulduğu günden bu yana benimsediği eşitlikçi yaklaşımı, uygun uygulamalar ve uygulamalar doğrultusunda sürekli geliştirmek, İş Bankası, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında ‘cinsiyet eşitliğini sağlamak’ ve ‘tüm kadınları ve kız çocuklarını güçlendirmek’ hedefi çerçevesinde, kadınların topluma ve iş hayatına aktif katılımını ön koşullardan biri olarak görmektedir. bu, hayatı sürdürülebilir bir şekilde daha güzel hale getirecek.
Kadınların finansal hizmetlere erişimine odaklı çalışmalar yürütmektedir. Banka, kadın girişimcilere yönelik programlar, kadınlara kullandırılan mikro krediler ve kadınların istihdamda söz sahibi olduğu şirketlerin finansmanı yoluyla 2023 yılından itibaren 5 yıl içinde kadın girişimcilere 100 milyar TL tutarında finansman desteği sağlamayı taahhüt etmektedir. yönetim.
Ayrıca deneyim paylaşımı, eğitim ve işbirliği gibi finansal olmayan faaliyetlerle de kadının ekonomik hayattaki yeri pekiştirilmektedir. İş Bankası, ekonomik ve sosyal kalkınmanın sürdürülebilirliği için kritik öneme sahip kadınların finansal analiz ortağı ve iş geliştirmelerine ışık tutan yol arkadaşı olan girişimci dostu başkan işbirliği platformu vizyonu çerçevesinde hareket etmektedir. Bu vizyon doğrultusunda, finansal okuryazarlık konusunda Geleceği Güçlendiren Kadınlar çatısı altında 5 yılda 15 bin kadın girişimciye ulaşmayı hedefliyor.
Pazarlama ve reklam faaliyetlerinde cinsiyet ayrımcılığının önlenmesini ifade eder. Banka içi ve dışı iletişim faaliyetlerinde kapsayıcı bir konumlandırmaya, dil ve görsel kullanımına, kadın ve erkeğin eşit temsil edilmesine, kaynak ve fırsatlardan eşit şekilde yararlanılmasına, rollerin eşit üstlenilmesine, dilde cinsiyet kalıp yargılarının sorgulanmasına özen gösterilmektedir. ve toplumsal cinsiyet eşitliğini yaygınlaştırmaya hizmet eder.
Banka, tüm faaliyetlerinde toplumsal cinsiyet eşitliğini gözetmekte ve bu konuda farkındalık yaratmak için fırsatlar yaratmayı hedeflemektedir. Bu yaklaşımın değer zincirindeki tüm paydaşlar tarafından benimsenmesi için çalışmaktadır. Banka, tüm maliyet zincirini kapsayan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Programı kapsamında, insan kaynakları uygulamalarından müşterilere dokunan finansman/satış faaliyetlerine, satın almadan satın almaya kadar uzanan geniş bir yelpazede yeni, yenilikçi ve yeterli uygulamaların geliştirilmesine yönelik aksiyon planları uygulamaktadır. kurumsal Sosyal Sorumluluk.
İnsan kaynakları politikalarında kadınların farklılaşan talep ve ihtiyaçlarını dikkate alır. Banka, insan kaynakları süreçlerinde kadın ve erkek çalışan ayrımı yapmamaktadır. Din, dil, ırk, yaş, sınıf ve cinsiyetten bağımsız şeffaf ve ölçülebilir bir ücretlendirme sistemi uygular. Eşit işe eşit fiyat ilkesini benimser. Banka, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin tüm çalışanlarının sağlık, güvenlik ve refahını sağlarken kadınların farklılaşan talep ve ihtiyaçlarını dikkate almaktadır.
Kadın çalışan ve yönetici oranının artmasını teşvik eden uygulamalar ve işbirlikleri yürütür. Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi İlkeleri’nin (WEPs) imzacısı olan İş Bankası, yönetimde kadın ve erkeğin istikrarını gözetmektedir. Kadınların yönetim kurulu düzeyinde temsilini ve üst yönetimdeki kadın yönetici oranını artırmak için belirlediği hedeflere ulaşmak için gerekli çalışmaları yapar. Banka, yönetim kurullarında kadın temsilini artırmayı amaçlayan %30 Kulübü’nün üyesidir. Kurulduğu günden bu yana kadınlara her alanda eşit yer veren ve kadının yarattığı değere inanan Banka, uygulamaya koyduğu Kadın Liderler Programı ile kadın yöneticilerin en uygun olanı ortaya koymasını esas alıyor. kendi potansiyelleri. “