Deprem sonrası kendini bitkin hissedenler! İşte ruh ve ruh sağlığını korumanın 5 önemli yolu
6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi hepimizi derinden sarstı. Enkaz altında kurtarılmayı bekleyenleri, yakınlarını kaybeden depremzedeleri düşündükçe çaresizliğimiz ve acımız artıyor.
Deprem bölgelerine yardım için tüm ülke seferber oldu. Kimi gönüllü olarak arama kurtarma çalışmalarını desteklerken, kimi de deprem bölgelerine yapılacak yardımlara katkıda bulunuyor.
Öte yandan sosyal medyadaki gelişmeleri takip ediyoruz. Bu durumlara eşlik eden ortak duygularımız var. Acı çekme, çaresizlik, korku, öfke başta olmak üzere pek çok duygu yaşarız.
Sıcacık bir yuvada olmaktan dolayı kendini kötü hissetmek, bir bardak su içmekten utanmak, haberlerden çıkamamak, depremzedelerin güçlü yaşam koşullarını düşünmek gibi durumlar ruh sağlığımızı etkilemenin belirtileri olabilir.
Bu sıkıntılı zamanlarda ruh sağlığımızı korumak çok önemli. Beyin sarsıntısı geçirdikten sonra ruh ve ruh sağlığınızı korumanın yollarını sizler için derledik.
1- Haber akışınızı düzenleyin
Mümkünse makul aralıklar belirleyin ve dayanamayacağınız kadar kötü hissetmeye başladığınızda erişiminizi sınırlayın. Haberleri ortaya koyun ve ruh sağlığınızı korumak için takip ettiğiniz sayfalardan ve haber kaynaklarından bir süre uzak durun.
2- Doomscrolling’i Önleyin
Kötü haberlerin çok ağır bir biçimde takip edilmesi olarak tanımlanan felaket kaydırma ya da kıyamet kaydırma, ruh sağlığına zarar verebiliyor ve sınır sistemini alt üst edebiliyor.
3- Temel ihtiyaçlarınızı ihmal etmeyin
Bunun herkes için çok zor olduğunu biliyoruz. Yemek yemek, su içmek, ısınmak, duş almak ve uyumak neredeyse imkansız hale geliyor. Kalbimiz kan ağlarken, boğazımız düğümlenirken kendimize küçücük bir şey yapmak bile yanlış gelebilir. Ancak fayda sağlamak istiyorsak önce güçlü durmak için çaba göstermeliyiz. Bu yüzden uyumaya çalışın, sistematik bir şekilde yiyin ve kişisel bakımınızı koruyun.
4- Uyumadan önce haber izlemeyi bırakın
Ülkede pek çok zorlu şey olurken haberlerden uzak durmak ve huzur içinde uyumak çok zor. Ancak kendi sağlığınız için dinlenmek ve uyumak çok değerlidir. Bu nedenle gerilim hormonu kortizolün yükselmesini önlemek ve uyku kalitesini en azından gün boyu artırmak için yatmadan birkaç saat önce haberleri izlemeyin.
5- İletişimde kalın
İçinde bulunduğumuz dönemde kendinizi çaresiz, mutsuz ve üzgün hissetmeniz çok normal. Bu duygularda yalnız değilsin. Bu süreçte bizim için en güzel şey yakınlarımızla bağ kurmak, kederimizi, acımızı paylaşmaktır. Bu yüzden mümkün olduğunca bağlantıda kalın ve etrafınıza takviye kuvvetleri almayı unutmayın.