Ekonomi

Artan enerji maliyetleri 141 milyona yakın insanı aşırı yoksulluğa itebilir

Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşı izleyen güç krizinin dünya çapında yaklaşık 141 milyon insanı aşırı yoksulluğa sürükleyebileceği bildirildi.

Hollanda, İngiltere, Çin ve ABD’den araştırmacılar, artan enerji fiyatlarının 116 ülkede 201 harcama grubu üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkilerini inceleyen “Küresel enerji fiyat krizinin hanehalkları üzerindeki yükü” başlıklı yeni bir makale hazırladı.

Nature Energy bilimsel dergisinde yayınlanan yazıda, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın hanehalkı enerji maliyetlerini doğrudan etkileyen ve dolaylı olarak diğer mal ve hizmetlerin maliyetlerini artıran bir enerji krizini tetiklediği belirtildi.

Kovid-19 salgınından bu yana enerji piyasalarının daraldığının belirtildiği yazıda, bu durumun 24 Şubat 2022’de başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı sonrasında önemli ölçüde kötüleştiği ve küresel enerji krizine katkı sağladığı kaydedildi.

Hanehalkı harcamaları yüzde 4,8 arttı

Yazıda, devam eden jeopolitik çatışma, salgın sonrası hızlı küresel ekonomik toparlanma, fosil yakıtlara bağımlılığın devam etmesi ve enerji arzı ile talebi arasındaki önemli uyumsuzluk gibi birçok faktör nedeniyle küresel enerji fiyatlarının yükseldiği belirtildi.

Söz konusu krizin dünya genelinde bazı ekonomileri resesyona sürüklediği, yüksek enflasyona neden olduğu ve hanehalkları üzerinde ömür boyu baskı yarattığına dikkat çekilen yazıda, hanelerin toplam elektrik maliyetlerinin yüzde 62,6 artarak yüzde 112,9’a, hanehalkı harcamalarının ise yüzde 2,7 arttığı belirtildi. yüzde 2,7’ye yükseldi. 4.8’in ortasındaki artışa katkı sağladığı kaydedildi.

Hanehalkı kümelerinin ortasındaki elektrik maliyeti yükünün tedarik zinciri yapısı, tüketim kalıpları ve elektrik gereksinimlerindeki farklılıklar nedeniyle değişiklik gösterdiği belirtilen yazıda, 78 milyon ila 141 milyon kişinin aşırı yoksulluğa sürüklenebileceği ifade edildi. yaşam baskılarının maliyeti.

Fosil yakıtlara dayalı elektrik sisteminin yarattığı riske dikkat çekildi

Halihazırda önemli ölçüde elektrik yoksulluğu ve gıda kıtlığı yaşayan düşük gelirli ülkelerdeki yoksul haneler için, elektrik maliyetindeki artış daha büyük bir elektrik yoksulluğu riski oluşturabilir.

Hanehalkı için ortalama elektrik maliyet artışının dünya ortalamasının üzerinde olduğu 19 ülke bulunduğuna dikkat çeken, bunların 16’sının üst orta ve alt orta gelirli ülkeler olduğu belirtildi.

Yazıda, 3 yüksek gelirli ülke olan Estonya, Polonya ve Çekya’daki hanehalklarının, esas olarak ülkenin enerjiye nispeten yüksek olan ağır sanayilere olan bağımlılığından kaynaklanan, küresel ortalamanın üzerinde bir elektrik maliyeti artışıyla karşı karşıya olduğu belirtildi.

Artan elektrik fiyatları karşısında dünya çapında pek çok hükümetin önlem aldığı belirtilen yazıda, küresel elektrik krizinin fosil yakıtlara büyük ölçüde bağımlı olan elektrik sisteminin elektrik güvenliği risklerini artırdığını ve hızlandırdığını hatırlatmak gerekiyor. iklim değişikliği.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu